Din vremuri de demult oamenii au pescuit in golful Monterey. Pana spre sfarsitul secolului 19 pestele era consumat proaspat sau uscat. A aparut apoi prima fabrica de conserve. Aceasta functiona la scara mica fabricand conserve de somon.
Interesul a trecut apoi asupra sardinelor. Au inceput sa apara atunci din ce in ce mai multe fabrici de conserve de sardine. Acestea au impulsional avansul tehnologic care a dus la barci mai performante, plase mai bune pentru a prinde mai mult peste si tehnici noi de preparare pentru gust mai bun. Pe masura ce industria a crestut, din ce in ce mai multi oameni lucrat in pescuit si in fabricile de conserve.
In anii '30-'40 in Montrey erau vreo 20 de fabrici de conserve care lucrau zi si noapte. Din anii '20 pana in anii '40 productia de conserve de sardine a crescut de 10 ori ajungand la aproape 2 milioane de tone de sardine pescuite pe an!
Apoi pestele a disparut. Captura a scazut cu peste 90% in 5 ani si cele mai multe fabrici s-au inchis. Si orasul a devenit un oras fantoma.
Astazi orasul este din nou in viata si sardinele inapoi in golf. Oamenii prind din nou peste dar acum stiu ca exista limite.
Intr-o fosta fabrica de conserve isi are astazi sediul cel mai mare acvariu pe care l-am vizitat pana acum. Marimea lui, amenajarea si diversitatea sunt impresionante. Mi-a placut daruirea oamenilor de aici, dragostea lor pentru vietuitoarele subacvatice si pentru meseria lor. Pe langa acvariile "clasice" mai mici sau mai mari erau aici si bazine speciale pentru "atins". Am pus mana pe stele de mare, castraveti de mare, pisici de mare si inca multe altele pe care nu le mai tin minte :). Am incercat sa pun mana si pe un rechin mic, dar cat am stat pe marginea bazinului nu prea s-a apropiat.
Spre sfarsitul turului am gasit niste panouri unde fiecare putea lasa un desen, un cuvant, un gand ..
In posturile urmatoare: locuitorii Acvariului Golfului Monterey ;) (monentan sunt in procesul de selectie si procesare)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu